MADRID

Bajden čestitao Turskoj, Švedskoj i Finskoj na sporazumu: Ključan korak koji će osnažiti NATO

Ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u

H. J. I.

Bajden: Odličan način da započnemo Samit

Foto: Anadolija


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je Turskoj, Švedskoj i Finskoj, na postignutom sporazumu o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u. 

- Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma, ključnog koraka ka NATO pozivu Finskoj i Švedskoj, koji će osnažiti Alijansu i ojačati našu kolektivnu sigurnost, odličan način da započnemo Samit - napisao je Bajden na Twitteru.

Ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

Sastanak trajao dva sata

Memorandum su potpisali ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusogu), finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto (Pekka Haavisto) i švedska ministrica vanjskih poslova Ane Linde (Anne)

Turski Predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), finski predsjednik Sauli Niinisto (Niinisto) i švedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) prisustvovali su ceremoniji potpisivanja u Izložbenom centru IFEMA u Madridu, gdje se održava Samit NATO-a.

Memorandum o razumijevanju potpisan je nakon dvostatnog kvadrilateralnog sastanka kojem su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, njegov finski kolega Sauli Ninisto, premijerka Švedske Magdalena Anderson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su razgovarali o zahtjevu nordijskih zemalja za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Finska i Švedska su potpisivanjem sporazuma obećale da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

"Legitimne zabrinutosti"

Turska je također potvrdila svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pristala je podržati na samitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a.​​​​​​

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turska ima "legitimne zabrinutosti" u vezi sa njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, teroristička organizacija PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

NA VRH

Podijeli članak na