PROJEKTI

NASA lansirala mikro-satelit u svemir: Žele vratiti ljudske posade na Mjesec

Ovaj mali satelit, težine kofera, zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku stanicu Gateway koja bi trebala orbitirati oko Mjeseca

Z. K.

Na putanji u lunarnu orbitu

Foto: Agencije


NASA je jučer lansirala mikro-satelit jedva veći od mikrovalne peći u svemir, u sklopu projekta vraćanje ljudske posade na Mjesec. Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s novozelandskog poluotoka Mahia.

- Naš nevjerojatan tim upravo je poslao CAPSTONE na putanju u lunarnu orbitu - rekao je Bredli Smit (Bradley Smith) iz NASA-e, a prenosi AFP.

  • Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s novozelandskog poluotoka Mahia

    Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s novozelandskog poluotoka Mahia

    Foto: Agencije


Ako sve pođe po planu, CAPSTONE će za četiri mjeseca krenuti u pravolinijsku orbitu oko Mjeseca. Tokom orbite će prolaziti kroz najbližu poziciju, oko 1.600 kilometara udaljenu od Mjeseca, i onu najdalju, na nekih 70.000 kilometara udaljenosti.

Trebao bi "kružiti" oko našeg prirodnog satelita najmanje šest mjeseci kako bi naučnici bolje razumjeli karakteristike orbite. Tačnije, pokazat će slažu li se NASA-ini modeli s realnom potrebom za snagom i pogonom kako bi se održala orbita, piše NASA.

Ovaj mali satelit, težine kofera, zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku stanicu Gateway koja bi trebala orbitirati oko Mjeseca i služiti kao polazna tačka za istraživanje našeg prirodnog satelita.

Više o temi NASA

AUSTRALIJA
NASA prvi put lansirala raketu izvan SAD

Više o:

NASA Satelit
NA VRH

Podijeli članak na