NA MARGINAMA SAMITA

Održan jednosatni sastanak Erdoana i Bajdena

Sastanak je bio zatvoren za javnost

Redžep Tajip Erdoan i Džo Bajden. Anadolija

H. J. I.

29.6.2022

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan ( Recep Tayyip Erdogan) i njegov američki kolega Džo Bajden (Joe Biden) održali su u srijedu sastanak na marginama samita NATO-a u Madridu.

Sastanak Erdoana i Bajdena, koji je bio zatvoren za javnost, trajao je sat vremena.


Ko je sve prisustvovao

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), turski ministar odbrane Hulusi Akar, direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske Fahretin Altun (Fahrettin), glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i šef Nacionalne obavještajne agencije (MIT) Hakan Fidan.

U kratkom obraćanju prije početka sastanka iza zatvorenih vrata, Erdoan je rekao da će "koraci s ciljem jačanja NATO-a, dati poseban doprinos procesu između Rusije i Ukrajine”.

Također je rekao kako u vezi s koridorima za izvoz žita iz Ukrajine rade na "rješenju procesa uravnoteženom politikom i nadamo se da će dati rezultat".


Svi sastanci održani u kongresnom centru IFEMA

Bajden je zahvalio Erdoanu na njegovim naporima da iz Ukrajine izvuče milione tona žitarica i na podršci članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Ranije je Erdoan održao odvojene sastanke sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson), francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel).

Svi sastanci održani su u Kongresnom centru IFEMA u kojem se održava madridski samit.

NATO je službeno pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi nakon što je Turska potpisala sporazum sa te dvije nordijske zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.