AVRIL HAJNS

Direktorica američke Nacionalne obavještajne službe: Vidimo tri moguća scenarija u Ukrajini

Hajns je navela da Putin i dalje želi da zauzme veći dio Ukrajine

Avril Hajns i Vladimir Putin. Twitter

E. Ć. / Reuters

30.6.2022

Avril Hajns (Haines), direktorica Nacionalne obavještajne službe u Sjedinjenim Američkim Državama rekla je da ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje želi da zauzme veći dio Ukrajine.

Ona je izjavila kako američke obavještajne službe vide tri moguća scenarija koji mogu da se dogode u bliskoj budućnosti. Prvi je najvjerovatniji nastavak žestokog sukoba u kojem bi ruske snage ostvarivale samo postepene dobitke, piše Reuters.

Drugi scenarij prema američkim obavještajnim službama uključuje veliki prodor Rusije u Ukrajinu ili mogućnost Ukrajine da uspješno stabilizuje linije fronta uz postizanje malih dobitaka možda u blizini Hersona, koji je pod kontrolom Rusije.

- Ukratko, slika sukoba je vrlo sumorna - kazala je Hajns i dodaje:

- Uočavamo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva na ovom području i kapaciteta njegove vojske, svojevrsnu neusklađenost između njegovih ambicija i onoga što vojska može postići.

Hajns je rekla kako je Putinov prioritet sada osvajanje u regiji Donbasa i slom ukrajinskih snaga. Prema procjenama Moskve, ukoliko bi to uspjeli, prouzrokovali bi slabljenje ukrajinskog otpora iznutra. Kao malo vjerovatno istakla je mogućnost da će ruske trupe biti u stanju da provode više istovremenih operacija, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.