PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Vjerujem da je pronađen kompromisni dogovor između Skoplja i Sofije

Ovo rješenje donosi sigurnost, predvidljivost i sigurnost za prevazilaženje sporova naslijeđenih iz prošlosti, rekao je Makron

Makron: Premijer i predsjednik Bugarske potvrdili su da prihvataju prijedlog. Reuters

H. J. I.

30.6.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je u Madridu da je uvjeren da je nađen kompromisan dogovor između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji je prihvatljiv za obje strane.

- Po pitanju pristupanja Sjeverne Makedonije nastavili smo konsultacije sa makedonskim i bugarskim vlastima jer je naše zalaganje za evropsku perspektivu zapadnog Balkana da možemo da otvorimo prva poglavlja za Makedoniju i Albaniju. Na osnovu ovih konsultacija, uvjeren sam da smo našli kompromisno rješenje koje odgovara senzibilitetu svakog. U interesu Bugarske i Sjeverne Makedonije, prihvatljiv za sve - rekao je Makron, a prenijela agencija MIA.

Francuski predsjednik je na konferenciji za novinare u Madridu na Samitu NATO-a izrazio nadu da će "razmatranje obje strane u narednim danima to potvrditi".

- Premijer i predsjednik Bugarske potvrdili su da prihvataju prijedlog. Za prihvatanje će biti potrebne konsultacije u Skoplju. Ovo rješenje donosi sigurnost, predvidljivost i sigurnost za prevazilaženje sporova naslijeđenih iz prošlosti - rekao je Makron.


Otvaranje širokog konsultativnog procesa

Vlada Sjeverne Makdonije je poslije te izjave Makrona potvdila da je preko Ministarstva vanjskih poslova, dobila prijedlog francuskog Predsjedništva EU sa idejama u vezi sa njenim javno iznijetim pozicijama i stavovima.

- Ovo predstavlja osnov za otvaranje širokog konsultativnog procesa, prvo u Vladi i sa koalicionim partnerima, a potom i sa predsjednikom države, parlamentom i opozicijom, kao i sa civilnim sektorom, stručnom i najširom javnošću u zemlji. Kao što smo i obećali, odluku o našoj budućnosti donijet ćemo zajednički, meritorno, u skladu sa strateškim interesima zemlje i svih njenih građana - navodi se u saopćenju vlade Dimitra Kovačevskog.

Ističe se da vlada u Skoplju želi da se zahvali predsjedniku Makronu i francuskom Predsjedništvu na njihovim naporima da prevaziđu prepreke i očuvaju evropski kredibilitet na Balkanu.

Francuski prijedlog za ukidanje veta Sjevernoj Makedoniji je u petak 24. juna usvojen u bugarskoj skupštini, a Kovačevski je dan ranije rekao da je za Skoplje neprihvatljiv "u sadašnjem obliku", ali je mogućnost nastavka razgovora ako se izvrše prihvatljive promjene.


Tri ključna uslova

Kovačevski je tada u Briselu rekao da Skoplje ima tri ključna uslova za pregovarački okvir, a to su potpuno priznanje makedonskog jezika, da historijska pitanja da ne budu dio pregovaračkog okvira i da pristupni pregovori počnu prije unošenja Bugara, Hrvata i Crnogoraca u Ustav Sjeverne Makedonije, tražeći i garancije da neće biti novih bugarskih uslova.

Makron je usvajanje francuskog prijedloga u Sofiji 24. juna pozdravio i najavio da će se nastaviti razgovori sa partnerima u Sjevernoj Makedoniji.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i historije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.