PANDEMIJA

Svjetska zdravstvena organizacija: Osjetno povećan broj zaraženih koronom

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom porastao je u tri regiona - na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Sjevernoj, Južnoj i Centralnoj Americi

A. Č.

Broj slučajeva u porastu u 110 zemalja

Foto: Agencije


Broj novih slučajeva infekcije virusom korona porastao je za 18 posto u protekloj sedmici, sa više od 4,1 miliona prijavljenih slučajeva u svijetu, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO je u svom najnovijem sedmičnom izvještaju o pandemiji navela da je broj umrlih u svijetu ostao relativno sličan onom od prošle sedmice, odnosno oko 8.500.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom porastao je u tri regiona - na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Sjevernoj, Južnoj i Centralnoj Americi.

Najveći sedmični porast kada se radi o novim slučajevima kovida-19 zabilježen je na Bliskom istoku, odnosno za 47 odsto, navodi se u izvještaju. Infekcije su porasle za oko 32 odsto u Evropi i jugoistočnoj Aziji i za oko 14 odsto u Sjevernoj, Južnoj i Centralnoj Americi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je broj slučajeva u porastu u 110 zemalja, uglavnom zbog varijanata omikrona BA.4 i BA.5.

- Ova pandemija se mijenja, ali nije gotova - rekao je Tedros ove sedmice tokom brifinga za novinare.

NA VRH

Podijeli članak na