MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov: SAD nastoje da oslabe ne samo Rusiju, već i EU

On je istakao da savremena Evropa, koju predstavlja EU, gubi svoju nezavisnost ili one znake nezavisnosti koje je nekada imala i potpuno se pokorava stavovima koje nameću SAD

Sergej Lavrov. Reuters

H. J. I.

30.6.2022

Samit NATO u Madridu još jednom je pokazao da članice NATO-a očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje svojoj volji od svih država, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bjeloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

- Vjerujem da je svima očigledno šta očekuju. Oni ne bježe od toga da pričaju o tome, a to su još jednom rekli na samitu NATO-a u Madridu. Od svih država očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje njihovoj volji, što odražava njihove egoistične interese, prije svega interese SAD - rekao je Lavrov. 


Prema Lavrovu, Vašington nastoji ne samo da oslabi Rusiju, već i da oslabi EU kao konkurenta SAD.

On je istakao da savremena Evropa, koju predstavlja EU, gubi svoju nezavisnost ili one znake nezavisnosti koje je nekada imala i potpuno se pokorava stavovima koje nameću SAD.


- To uključuje i oblast ekonomskih sankcija, odbijanje ruskog uvoza i uništavanje logističkih i finansijskih lanaca za čije su uspostavljanje bile potrebne decenije - dodao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ako se uporede sankcije koje su evropske države uvele Rusiji i Bjelorusiji i one koje su uvele SAD, vidi se da suštinski Vašington za sebe pokušava da ublaži situaciju i to u područjima koja bi mogla nanijeti štetu njihovoj ekonomiji.

- Ipak, i oni imaju negativan efekat od svog djelovanja, ali Evropa trpi mnogo više - naglasio je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.