ZAŠTITA INTERESA

Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Sirijom: Rade po nalogu kustosa iz Kremlja

Najoštrije odgovaramo na sve pokušaje podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine

Ukrajina: Odgovor na neprijateljski čin. Anadolija

A. K. / Anadolija

30.6.2022

Ukrajina je prekinula diplomatske odnose sa Sirijom nakon što je ta zemlja priznala samoproglašenu nezavisnost ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk.

- Nema sumnje da sirijski režim pokušava dati pseudosubjektivnost ruskoj okupatorskoj administraciji u Donjecku i Lugansku po nalogu svojih kustosa iz Kremlja - navodi se u saopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.


Trgovinski embargo

Ukrajinsko ministarstvo je osudilo odluku Damaska koja, kako su naveli, predstavlja "neprijateljski čin protiv Ukrajine, zadiranje u suverenitet i teritorijalni integritet" Ukrajine i grubo kršenje ukrajinskog zakona, Povelje UN-a i osnovnih normi i principa međunarodnog prava.

- Kao odgovor na ovaj neprijateljski čin, Ukrajina proglašava prekid diplomatskih odnosa sa Sirijom bez prekida konzularnih odnosa, u skladu sa članom 2. Bečke konvencije o konzularnim odnosima - navodi se u saopćenju. 

Ukrajina također pokreće proceduru uvođenja trgovinskog embarga Siriji, kao i uvođenja drugih sankcija sirijskim pravnim i fizičkim licima.


Jasan stav

- Naš stav je jasan. Najoštrije odgovaramo na sve pokušaje podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i štitimo nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, uključujući i na diplomatskom frontu - naglasio je ministar vanjskih poslova Dmitro (Dmytro) Kuleba.

Ukrajina je 2016. zatvorila svoju ambasadu u Damasku zbog zločina režima Bašara al-Asada (Bashar al-Assad) nad sirijskim narodom i naredila zatvaranje sirijske ambasade u Ukrajini 2018. godine.

Prema podacima UN-a, više od 4.700 civila je ubijeno u Ukrajini od početka rata sa Rusijom 24. februara. Istovremeno je 14 miliona ljudi bilo primorano da napusti svoje domove, uključujući više od 7,7 miliona onih koji su pobjegli u druge zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.