PREGOVORI POČELI 2018.

EU i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini

Sporazum će ukinuti carine na široku paletu proizvoda i bit će prvi koji je sklopio EU a koji uključuje mogućnost sankcija ako bilo koja strana prekrši standarde zaštite okoline ili radne standarde

Pregovori o slobodnoj trgovini počeli su sredinom 2018.. Ilustracija

H. J. I.

30.6.2022

Evropska unija i Novi Zeland završili su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao povećati poslovanje dva partnera u području roba i usluga za 30 posto.


Pregovori počeli sredinom 2018. godine

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) objavila je to nakon sastanka u Briselu s novozelandskom premijerkom Džasindom Ardern, koja je rekla da je prošlo 14 godina otkako je ideja o takvom sporazumu prvi put iznijeta.

Pregovori o slobodnoj trgovini počeli su sredinom 2018. i, za EU, sporazum će staviti trgovinu bloka s Novim Zelandom u rang sa zemljama koje već imaju trgovinski pakt s Novim Zelandom, posebno onima iz 11-očlanog pacifičkog trgovinskog saveza CPTPP.

Sporazum će ukinuti carine na široku paletu proizvoda i bit će prvi koji je sklopio EU a koji uključuje mogućnost sankcija ako bilo koja strana prekrši standarde zaštite okoline ili radne standarde.


Dobar sporazum

Carine će biti ukinute za izvoz iz EU-a proizvoda kao što su svinjsko meso, vino, čokolada, slatkiši i keksi. EU će se otvoriti za više mliječnih proizvoda i govedine s Novog Zelanda, što je osjetljivo područje za neke zemlje EU.

- Vjerovatno je pošteno reći da se to nikome ne sviđa, pa smo sigurno postigli dobar sporazum - rekao je novozelandski ministar trgovine Demijan Okonor, napola u šali, upitan o kompromisima napravljenim tokom teške, završne faze pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.