PREDSJEDNIK TE ZEMLJE

Zelenski: Ukrajina je počela izvoziti struju Evropi

Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste evropski potrošači može se zamijeniti, poručio je on

E. Ć.

Zelenski: Ovo je pitanje sigurnosti za cijelu Evropu

Foto: Twitter


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) rekao je da je pokretanje prijenosa električne energije u Rumuniji početak procesa koji bi mogao biti od pomoći Evropi koja želi smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu.

Premijer Denis Šmihal je objavio da je izvoz započeo jučer, s količinom od 100 megavata. Zelenskij je ocijenio da je početak izvoza "još jedan značajan korak u kretanju Ukrajine prema Evropskoj uniji".

- Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste evropski potrošači može se zamijeniti. To stoga nije samo pitanje zarade od izvoza za nas već pitanje sigurnosti za cijelu Evropu - istakao je Zelenski.

Inače, Ukrajina je sredinom marta postigla dogovor o pridruživanju Evropskoj mreži operatora prijenosnog sistema za električnu energiju kao promatrač, nakon što je njena mreža povezana s mrežom EU.

Kako najavljuju Ukrajinci, uskoro će uslijediti trgovanje električnom energijom na drugim interkonekcijama između Ukrajine i Slovačke, Ukrajine i Mađarske, Moldavije i Rumunije. 

U prvoj fazi kapacitet kojim će se trgovati bit će postavljen na 100 megavata, rečeno je. Ranije je Šmihal istakao da je izvozni potencijal Ukrajine prema Evropi doseže 2.5 gigavata.

NA VRH

Podijeli članak na