PODACI ZA EVROPU

Broj slučajeva majmunskih boginja u Evropi se utrostručio u posljednje dvije sedmice

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge upozorio je u petak da su se slučajevi majmunskih boginja na Starom kontinentu utrostručili u posljednje dvije sedmice

Do danas je prijavljeno više od 5.000 slučajeva. Ilustracija

A. Č. / Anadolija

1.7.2022

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge upozorio je u petak da su se slučajevi majmunskih boginja na Starom kontinentu utrostručili u posljednje dvije sedmice i pozvao zemlje da učine više kako bi osigurale da se nekada rijetka bolest ne ukorijeni u regionu, prenosi Anadolija.

Kluge je rekao da su potrebni povećani napori uprkos prošlosedmičnoj odluci WHO-a da eskalacija epidemije još ne opravdava proglašenje globalne zdravstvene opasnosti.

Do danas je prijavljeno više od 5.000 slučajeva majmunskih boginja iz 51 zemlje širom svijeta, podaci su američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kluge je rekao da broj infekcija u Evropi predstavlja oko 90 posto na globalnom nivou, napominjući da je WHO dosad u 31 evropskoj zemlji identifikovao slučajeve zaraze.

Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identifikovana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.