PRIJETI MU SMRTNA KAZNA

Vozač "kamiona smrti" iz Teksasa: Tvrdi da nije znao da ne radi klima, pred policijom se pravio da je jedan od migranata

Prema optužnim dokumentima podnesenim saveznom sudu, Homero Zamorano nije znao za problem s klimom u kamionu u čijoj prikolici su stradala 53 migranta

Zamorano: Kada je uhvaćen bio je napušen metamfetaminom. Twitter

E. Ć.

2.7.2022

Osumnjičeni vozač kamiona u kojem su 53 migranta umrla od vrućine u Teksasu nije znao da je klima uređaj prestao raditi, prenosi BBC.

Prema optužnim dokumentima podnesenim saveznom sudu, Homero Zamorano nije znao za problem s klimom. Zvaničnici kažu da je pronađen kako se skriva u blizini kamiona. On je jedan od četvero optuženih za najsmrtonosniji incident trgovine ljudima u historiji SAD.

Nekoliko djece koja su pronađena u vozilu još uvijek su na liječenju u bolnici. Zamorano i navodni osumnjičeni Kristijan Martinez optuženi su za slanje tekstualnih poruka jedno drugom o operaciji krijumčarenja prije i nakon što je kamion otkriven na visokim temperaturama.


Povjerljivi vladin doušnik koji radi za imigracijsku i carinsku službu i teksašku policiju rekao je dužnosnicima da su njih dvoje razgovarali nakon što su smrtni slučajevi prijavljeni.

Martnez je navodno rekao doušniku: "Vozač nije bio svjestan da je klima uređaj prestao raditi i da je to razlog zašto su pojedinci umrli", prema sudskim dokumentima".

U dokumentima se dodaje da su doušnik i Martnez stajali na udaljenosti od nekoliko metara jedan od drugoga kada je došlo do razgovora s vozačem. Zamorano je pronađen kako se skriva u grmlju u blizini kamiona. Meksički dužnosnici kažu da se isprva pokušao predstavljati kao jedan od preživjelih.

Uhapšen je kada su fotografije nadzorne kamere pokazale kako vozi kamion pored kontrolne tačke američke granične policije u Laredu u Teksasu u ponedjeljak. Prema riječima jednog teksaškog kongresmena, bio je napušen metamfetaminom kad je uhvaćen.

Zamoranu i Martinezu prijeti smrtna kazna ako se dokaže da su krivi za krijumčarenje i zavjeru. Osim njih, za umiješanost su optužena još dvojica - Huan Klaudio D'Luna-Mendez i Fransisko D'Luna-Bilbao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.