LIČNOST SEDMICE

Magdalena Anderson, premijerka Švedske: Historijski podvig

Uprkos turskim zahtjevima, Anderson je rekla da je, na sastanku s turskim zvaničnicima, napomenula da će Švedska poštovati međunarodno pravo

Anderson: Na čelu Švedske. Agencije

Piše: D. H.

3.7.2022

Turska je ipak popustila te na kraju pristala da i ona da zeleno svjetlo za članstvo Švedske i Finske, donedavno dvije neutralne države, u NATO savezu. Na ovaj način uklonjena je i posljednja prepreka da dvije skandinavske države postanu članice najveće vojne sile.

Švedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) izjavila je u srijedu da bi razgovori o članstvu Švedske u NATO-u mogli potrajati godinu.


Trilateralni sporazum

Švedska i Finska su se u trilateralnom sporazumu s Turskom obavezale da će zadovoljiti određene turske zahtjeve, a to su, prije svega, tretiranje Radničke partije Kurdistana kao terorističke organizacije i suzbijanje njihovog finansiranja. Povodom vijesti turskih medija o izručenju 33 osobe iz Švedske i Finske Ankari, švedska premijerka je rekla da ne zna je li pokrenut slučaj i hoće li Švedska to rješavati u zakonskim okvirima.

Nadalje, Anderson je upozorila da će zemlja biti u “opasnoj poziciji” tokom procesa prijave i savjetovala je svojim sunarodnjacima da se pripreme za ruski odgovor.

Uprkos turskim zahtjevima, Anderson je, međutim, rekla da je, na sastanku s turskim zvaničnicima, napomenula da će Švedska poštovati međunarodno pravo i da se oni koji nisu teroristi ne trebaju brinuti, stavljajući na taj način vrijednosti svoje zemlje na prvo mjesto.

Švedska ministrica vanjskih poslova An Linde (Ann) potpisala je još 17. maja zahtjev za pridruživanje NATO-u. Kako ruska invazija na Ukrajinu izaziva radikalni razvoj evropske sigurnosti i geopolitike, ova akcija označava formalni korak Štokholma prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD, čime se završavaju decenije vojne neutralnosti.

Linde je rekla da je “osjećaj vrlo dobar i vrlo ozbiljan”.


Ogorčeni Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin sigurno će biti iritiran historijskim potezom, koji dolazi nakon vojne nesvrstanosti nordijske zemlje više od 200 godina.

Činjenica da se, u svega nekoliko dana, od izričitog turskog NE uspjelo doći do sporazuma o članstvu u NATO-u Švedske i Finske, pokazuje da su diplomatije ove dvije zemlje, u saradnji s partnerima iz NATO-a, odradile sjajan posao u „smekšavanju“ Turske i ostvarenju svog vitalnog sigurnosnog cilja.

A brzina i odlučnost kojom NATO donosi odluke i postiže historijska rješenja mogli bi služiti kao primjer, prije svega, Evropskoj uniji, koja često djeluje tromo, neodlučno i neprincipijelno, zbog čega nerijetko slabi svoju poziciju i utjecaj u svijetu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.