OPTUŽBE

Ukrajinski dužnosnici: Rusija koristi zabranjeno kasetno streljivo

Kasetno streljivo podrazumijeva rakete i bombe koje eksplodiraju u zraku iznad mete te se rasprše na mnogo manjih eksplozivnih naprava

U napadima tokom noći pogođene su civilne zone. Agencije

Z. K.

2.7.2022

Rusija koristi zabranjeno kasetno streljivo u napadima na grad Slovjansk u istočnoj Ukrajini, što je dovelo do smrti najmanje četvero ljudi, prema optužbama ukrajinskih dužnosnika. U napadima tokom noći pogođene su civilne zone bez vojnih objekata, napisao je gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah na Telegramu.

Kasetno streljivo podrazumijeva rakete i bombe koje eksplodiraju u zraku iznad mete te se rasprše na mnogo manjih eksplozivnih naprava. Njihova je upotreba zabranjena međunarodnom konvencijom. 

Informacije koje stižu iz zona sukoba u Ukrajini teško je ili nemoguće neovisno potvrditi. Moskva nije komentirala ukrajinske optužbe da je Rusija bacila fosforne bombe na Zmijski otok u Crnom moru kao ni optužbe za gađanje stambenih zgrada kasetnim bombama. 

Proruski separatisti na istoku Ukrajine, koje podržava Moskva, u subotu su saopćili da su "potpuno" okružili Lisičansk, no Kijev te informacije demantira i tvrdi da još uvijek "kontrolira" grad.

Lisičansk je posljednji veći grad u području Luhanska koji Ukrajinci, kako tvrde, drže pod kontrolom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.