NJEMAČKI KANCELAR

Olaf Šolc pozvao građane da se zajedno suoče s ekonomskim problemima

Pozvao je sindikate, poslodavce, Bundesbank i akademike, evocirajući napore iz 1960-ih i 1970-ih, da razgovaraju o tome šta je potrebno učiniti

Z. K.

Šolc: Rast cijena je veliki problem koji muči mnoge građane

Foto: Agencije


Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) pozvao je građane da se zajedno suoče s ekonomskim problemima koji potresaju Njemačku, posebno s inflacijom te najavio da će se održati sastanak stručnjaka koji će nastojati odgovoriti na to pitanje.

- Moramo se uhvatiti za ruke i držati se zajedno - rekao je Scholz u videopodcastu.

Njemački kancelar je rekao da je rast cijena veliki problem koji muči mnoge građane, i to s pravom. 

- I zbog toga moramo djelovati zajedno - poručio je Scholz.

Pozvao je sindikate, poslodavce, Bundesbank i akademike, evocirajući napore iz 1960-ih i 1970-ih, da razgovaraju o tome šta je potrebno učiniti. Kampanja nazvana Usaglašena akcija počinje u ponedjeljak u uredu kancelara.

Drugi mogući instrumenti uključuju prijedlog ministra rada Hubertusa Heila koji želi jednom godišnje novčanu pomoć samcima koji mjesečno zarađuju manje od 4.000 eura bruto i bračnim parovima koji zajedno zarađuju manje od 8.000 eura.

- Samo veće plaće i socijalne naknade mogu održivo nadoknaditi štetu ljudima sa srednjim i niskim primanjima - rekao je za dpa Marcel Fratzscher, predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Od jednokratnih isplata, s druge strane, za mnoge nema koristi, rekao je Fratzscher, prenosi Hina.

Više o temi Olaf Scholz

NJEMAČKI KANCELAR
Šolc: Rusija ponovo prijeti Evropi i NATO-u
NA VRH

Podijeli članak na