PRVI OVE GODINE

Kinu pogodio tajfun: Moguća rekordna kiša, otkazano više od 400 letova

Chaba, tajfun srednje jačine za koji se očekuje da će gubiti na snazi, najvjerovatnije će donijeti obilne kiše i oboriti rekord akumulirane količine padavina

Tajfun u Kini. Agencije

A. K.

2.7.2022

Prvi tajfun ove godine u Kini, praćen kišom i snažnim vjetrom, obrušio se u subotu na južne obale zemlje, a prognostičari najavljuju rekordne oborine i rizik od prirodnih katastrofa u više pokrajina, uključujući i najnapučeniju pokrajinu Guangdong.

Tajfun Chaba, prema tajlandskom imenu za cvijet hibiskusa, danas se kreće 15 do 20 kilometara na sat u smjeru sjeverozapada nakon što je središte oluje pogodilo Maoming, grad u Guangdongu, saopćio je Nacionalni meteorološki zavod.


Chaba, tajfun srednje jačine za koji se očekuje da će gubiti na snazi, najvjerovatnije će donijeti obilne kiše i oboriti rekord akumulirane količine padavina. Predviđa se da bi u nekim područjima moglo pasti do 600 mm kiše, navodi Hina.

Na udaru su područja zapadno od Guangdonga, istočno od autonomne pokrajine Guangxi i otočna pokrajina Hainan. Na Hainanu je obustavljen željeznički saobraćaj te otkazano više od 400 letova za i iz gradova Haikou i Sanya.

U vodama Hong Konga, koji se nalazi 270 kilometara sjeveroistočno od Maominga, se prilikom prolaska tajfuna Chaba raspolovio brod s desetak članova posade i 30 putnika. Oni se trenutno smatraju nestalima.

Prognostičari su najavili ekstremne vremenske prilike u Kini do kraja avgusta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.