GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

Velika suša u Italji: Najniži vodostaj rijeke Po u posljednjih 70 godina

Nekoliko talijanskih regija već je proglasilo izvanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodoopskrbi, a udruge poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje u ključnim dijelovima zemlje

Suša u Italiji. Screenshot

E. T. / Agencije

3.7.2022

Visoke temperature izazvale su sušu širom Italije, rijeke i spremnici ostaju bez vode, dovodeći u opasnost okoliš i gospodarstvo.

Nekoliko talijanskih regija već je proglasilo izvanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodoopskrbi, a udruge poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje u ključnim dijelovima zemlje.


Rijeka Po ima najniži vodostaj u zadnjih 70 godina

- Kombinacija najteže suše u proteklih nekoliko godina i temperatura... koje su pred kraj lipnja dosegnule 40 stupnjeva Celzija vode Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji - izvijestila je agencija ANBI.

Po, najduža rijeka u Italiji koja prolazi kroz velike regije na sjeveru i osigurava uvjete otprilike za trećinu talijanske poljoprivredne proizvodnje, bilježi najniži vodostaj u zadnjih 70 godina.


Slana morska voda

"Razina vode duž cijelog toka Poa i dalje je najniža otkada se prate podaci", navode u ANBI-ju. "U dva tjedna količina vode prepolovljena je i spustila se na samo nešto više od 170 prostornih metara po sekundi", ističu.

Da bi se spriječili prodor slane morske vode i šteta na poljoprivrednim površinama, protok bi morao iznositi 450 centimetara po sekundi, dodaju.

U velikim jezerima na sjeveru Italije voda se već spustila ispod rekordno niske razine ili joj je blizu, a snažno pada i u prirodnim rezervoarima u središnjoj Italiji. Razina vode u Tiberu je najniža u posljendjih nekoliko godina, a u Anieneu protok je prepolovljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.