RELIGIOZNA ZEMLJA

Nigerijska policija oslobodila 77 vjernika iz podruma crkve, među spašenima i 23 djece

Nigerija je duboko religiozna zemlja u kojoj se poštuju mnoge vjerske vođe, a ovo nije prvi put da vlasti spašavaju ljude koje svećenici drže u prinudnom ili dobrovoljnom zatočeništvu

Vjernici od januara bili u podrumu. Screenshot

E. T.

3.7.2022

Policija u Nigeriji oslobodila je najmanje 77 ljudi koje su pastori adventističke Crkve držali u podrumu crkve, saopćile su danas nigerijske vlasti.

Među ljudima koji su u petak uvečer spašeni iz crkve u državi Ondo bilo je 23 djece, od kojih neka imaju samo osam godina, a neki članovi Crkve vjernika cijele Biblije boravili su tamo od januara. Pastori u crkvi koja se nalazi 75 kilometara od glavnog grada Nigerije naveli su vjernike da ostanu u podrumu i sačekaju drugi dolazak Isusa Hrista kako bi se uzdigli na nebo, izjavila je portparolka policije Funmilaio Odunlami.


- Dvojica pastora su u pritvoru, iako istražitelji nisu pronašli dokaze da su članovi crkve zlostavljani ili primorani da ostanu u podrumu, navela je ona.

Nigerija je duboko religiozna zemlja u kojoj se poštuju mnoge vjerske vođe, a ovo nije prvi put da vlasti spašavaju ljude koje svećenici drže u prinudnom ili dobrovoljnom zatočeništvu.

Neimenovani sagovornici AP-a izjavili da su u crkvi održavane danonoćne službe, da su neki članovi crkve po dolasku policije i članova njihove familije odbili da izađu iz podruma i psovali svoje roditelje, te da su neki od njih rekli da se u podrumu crkve nalaze od januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.