ITALIJA

U lavini smrti stradalo najmanje šest osoba: Spasilačke ekipe s psima na terenu

Povrijeđeni planinari, uključujući jednu osobu koja je u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u blizini, rekli su spasioci

Lavina na planini Marmolada. Twitter

Z. K.

3.7.2022

Najmanje šestoro ljudi je nastradalo, a osmoro je povrijeđen u lavini na planini Marmolada na sjeveru Italije.

Pet helikoptera i nekoliko spasilačkih ekipa s psima pretražuju teren u potrazi za ljudima koje je prekrio snijeg.

- Do odrona je došlo na alpskom vrhu Marmolada, a visok je nešto više od 3.300 metara. Nažalost, šest osoba pronađeno je mrtvo - rekla je portparolka hitne službe Mikela Canova novinskoj agenciji AFP dodajući da broj povrijeđenih "ostaje privremeni broj".


Povrijeđeni planinari, uključujući jednu osobu koja je u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u blizini, rekli su spasioci. Lokalna hitna služba napisala je u tvitu kako se sumnja da je 15 planinara bilo u grupi na mjestu urušavanja.

Na društvenim mrežama pojavio se strašan snimak odrona. Kako kažu lokalne vlasti, do odrona najvjerojatnije je došlo zbog neuobičajeno visokih temperatura na ovom području. Naime, temperature su veće od 10 stepeni, što je previše za to područje.

- Ono što je počelo kao prekrasan izlet s lijepim pogledom s Marmolade u Italiji nažalost se pretvorilo u nešto što nećemo zaboraviti dok smo živi - napisao je svjedok.

Prema njegovim riječima, na početku su mislili da stiže avion.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.