ODLUČNE MJERE

Sedamdeset ruskih diplomata napustilo Bugarsku, evo i razloga

Bugarski premijer Kiril Petkov optužio je rusku ambasadoricu u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu da je stajala iza nedavnog izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi, a dio zapadnih medija vjeruje kako bi Bugarska mogla postati slaba tačka ruskog uticaja

S. S.

Kiril Petkov: Podržava sankcije Moskvi

Foto: VLADA BUGARSKE


Sedamdeset ruskih diplomata s porodicama je napustilo Bugarsku nakon što su izopćeni iz te članice Europske unije zbog sumnji na špijunažu. Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do nedjelje, 3. jula, kako bi smanjila svoju ambasadu u Sofiji na broj osoblja poput onog bugarskog u Moskvi.

- Prvi razlog je reciprocitet. Drugi, aktivnosti ruskih dužnosnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilnima s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima - saopćilo je tada bugarsko ministarstvo. Rusija je u odgovoru zaprijetila da će u potpunosti zatvoriti svoju ambasadu u Bugarskoj, čime bi ona postala prva članica EU kojoj se to dogodilo. 

Bugarski premijer Kiril Petkov optužio je rusku ambasadoricu u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu da je stajala iza nedavnog izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi, a dio zapadnih medija vjeruje kako bi Bugarska mogla postati slaba tačka ruskog uticaja u evropskom savezu.

Vršitelj dužnosti bugarskog premijera zauzeo je snažan stav protiv ruske agresije na Ukrajinu. U februaru je otpustio svog ministra odbrane jer je odbio prozvati "ratom" ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom". Petkov je podržao evropske sankcije protiv Moskve i pristao je popravljati ukrajinsku vojnu opremu, iako nije htio izravno Kijevu slati naoružanje.

NA VRH

Podijeli članak na