POMOĆ ZA OBNOVU ZEMLJE

Britanija najavljuje veliki paket pomoći Ukrajini: Pokazat ćemo Putinu

London će pomoći u obnovi Kijeva i okolice, kao odgovor na zahtjev predsjednika Zelenskog

Liz Tras. Agencije

H. J. I.

4.7.2022

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Trus (Truss) iznijet će danas sveobuhvatan dugoročni plan pomoći u obnovi Ukrajine kada se jednom završi rat s Rusijom.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu, u Švicarskoj, Trus će izložiti britanske projekte za kratkoročnu podršku zemlji slanjem humanitarne pomoći, ali i dugoročne kako bi se ukrajinska ekonomija oživjela uz pomoć britanskog znanja na finansijskom i na ekonomskom polju, ističe njezino ministarstvo u saopćenju objavljenom u nedjelju.

"Bit ćemo na čelu"

London će pomoći u obnovi Kijeva i okolice, kao odgovor na zahtjev predsjednika Zelenskog, ističe Foreign office. Velika Britanija usto planira 2023. organizirati konferenciju o obnovi Ukrajine i otvoriti ured u Londonu kako bi koordinirala taj posao.

- Oporavak Ukrajine nakon ruske agresije bit će znak moći koju demokratija ima nad autokratijom. To će pokazati Putinu da su njegovi pokušaji uništenja Ukrajine samo doveli do snažnije, razvijenije i jedinstvenije zemlje - rekla je čelnica britanske diplomatije uoči konferencije u Luganu.

- Vodili smo u pružanju pomoći Ukrajini tokom rata i ubuduće ćemo biti na čelu kada je riječ o podršci planu ukrajinske vlade za obnovu i za razvoj - rekla je.

Šalju i vojnu pomoć vrijednu 1.16 milijardi eura

U srijedu je britanska vlada objavila da će izdvojiti 1,16 milijarda eura dodatne vojne pomoći Ukrajini kako bi odgovorila na rusku invaziju, koja će obuhvaćati sisteme protuzračne odbrane i bespilotne letjelice.

Ovim izdvajanjem se vrijednost britanske vojne pomoći Kijevu penje na 2,3 milijarde funta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.