90-MINUTNI INTERVJU

Papa Franjo: Postoji mogućnost da posjetim Rusiju i Ukrajinu

On je odbacio ideju abdiciranja

Papa Franjo. Agencije

H. J. I.

4.7.2022

Papa Franjo odbacio je izvještaje da planira napustiti funkciju u bliskoj budućnosti, rekavši da planira ovaj mjesec posjetu Kanadi i nada se da će moći otići u Moskvu i Kijev što je prije moguće nakon toga.

U ekskluzivnom intervjuu u svojoj vatikanskoj rezidenciji, Franjo je demantirao i glasine da ima rak, našalivši se da mu njegovi liječnici "nisu ništa rekli o tome", te je prvi put iznio detalje o stanju koljena zbog kojeg nije mogao obaviti neke dužnosti.

U 90-minutnom razgovoru u subotu poslijepodne, vođenom na italijanskom jeziku, bez prisutnih suradnika, 85-godišnji papa također je ponovio svoju osudu pobačaja.


Najava ostavke

Medijima su kružile glasine da bi kombinacija događaja krajem augusta, uključujući sastanke sa svjetskim kardinalima na kojima se raspravljalo o novom vatikanskom ustavu, ceremoniju uvođenja novih kardinala i posjet italijanskom gradu L'Aquili, mogla nagovijestiti najava ostavke.

L'Aquila je povezana s papom Celestinom V., koji je dao ostavku na papinstvo 1294. godine, a Papa Benedikt XVI. posjetio je grad četiri godine prije nego što je dao ostavku 2013. godine, prvi papa koji je to učinio u otprilike 600 godina.

Papa Franjo, oprezan i opušten tokom cijelog intervjua dok je raspravljao o širokom rasponu međunarodnih i crkvenih pitanja, nasmijao se toj ideji.

- Sve te podudarnosti natjerale su neke na pomisao da će se dogoditi ista liturgija. Ali to mi nije palo na pamet. Trenutno ne, trenutno ne. Stvarno - rekao je papa Franjo.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Franjo je istaknuo da postoje kontakti između vatikanskog državnog sekretara kardinala Pietra Parolina i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o mogućem putovanju u Moskvu.


Htio bi posjetiti Moskvu

Početni znakovi nisu bili dobri. Nijedan papa nikada nije posjetio Moskvu, a Franjo je više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu; prošlog četvrtka implicitno ju je optužio za vođenje "okrutnog i besmislenog napadačkog rata".

Kada je Vatikan prije nekoliko mjeseci prvi put pitao o putovanju, Franjo je rekao da je Moskva odgovorila da nije pravo vrijeme.

No, nagovijestio je da se sada nešto možda promijenilo.

- Želio bih ići (u Ukrajinu), a htio sam prvo u Moskvu. Razmijenili smo poruke o tome jer sam mislio da ako mi ruski predsjednik da mali prozor da služim miru... - izrazio je Papa svoje želje.

- I sada je moguće, nakon što se vratim iz Kanade, moguće je da uspijem otići u Ukrajinu - rekao je i dodao:

- Prvi cilj je otići u Rusiju da pokušam pomoći na neki način, ali volio bih ići u obje prijestolnice - poručio je Papa prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.