BRISEL

U sjedištu NATO-a potpisani protokoli o pridruživanju Švedske i Finske

Parlamenti svih članica NATO-a sada trebaju odobriti taj dokument

Potpisan je protokol o pridruživanju Švedske i Finske NATO savezu. Twitter

H. J. I.

5.7.2022

Predstavnici svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) potpisali su protokol i pridruživanju Švedske i Finske.

Delegacije članica sastale su se u sjedištu NATO-a u Briselu kako bi formalno završile papirologiju u kontekstu poziva kojeg su lideri NATO-a uputili Švedskoj i Finskoj tokom nedavnog samita u Madridu.


Proces ratifikacije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ovo historijski čas i za te dvije nordijske zemlje i za zajedničku sigurnost.

- Naši narodi će imati bolju sigurnost - rekao je Stoltenberg, podsjetivši da je formalna procedura pridruživanja Švedske i Finske omogućena trilateralnim memorandumom kojeg su te dvije zemlje dogovorile sa Republikom Turskom tokom samita u Madridu.

On je također kazao da danas počinje proces ratifikacije prijema Švedske i Finske u NATO i da je tako potvrđeno da je savez i dalje otvoren za evropske demokratije.


Ojačati sigurnost NATO-a

Finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto (Pekka Haavisto) poručio je da terorizam predstavlja prijetnju za sve, a da će njegova zemlja doprinositi sigurnosti NATO-a.

Šefica švedske diplomatije An Linde (Ann) je također kazala da će prijem njene zemlje ojačati sigurnost NATO-a.

Protokole o prijemu Švedske i Finske u narednoj fazi moraju ratifikovati sve članice NATO-a u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvima, odnosno u nacionalnim parlamentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.