NAKON SASTANKA

Dragi i Erdoan: Italija i Turska su jedinstveni u osudi ruske invazije na Ukrajinu i u podršci Kijevu

Moramo što prije omogućiti izvoz žitarica kako bismo izbjegli humanitarnu i socijalnu katastrofu u najsiromašnijim državama svijeta, rekao je Dragi

Mario Dragi i Redžep Tajip Erdoan održali sastanak u Ankari. ANADOLIJA

S. S.

5.7.2022

Moramo što prije omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine kako bismo izbjegli humanitarnu i socijalnu katastrofu u najsiromašnijim državama svijeta, poručio je premijer Italije Mario Dragi (Draghi) nakon sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) u Ankari.

Erdoan i Dragi danas su u Ankari, turskoj prijestolnici, održali sastanak u predsjedničkom kompleksu, a u okviru posjete premijera Italije održan je međuvladin samit i ceremonija potpisivanja sporazuma.

- Suočavamo se sa velikim izazovima, počevši od rata u Ukrajini, i želimo da radimo zajedno na njihovom rješavanju - kazao je Dragi na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je da Italija i Turska pružaju doprinos kako bi se pronašlo rješenje putem pregovora i zaustavio rat Rusije i Ukrajine.

- Italija i Turska su jedinstveni u osudi ruske invazije na Ukrajinu i u podršci Kijevu. U isto vrijeme, mi smo na prvoj liniji u potrazi za rješenjem putem pregovora koji bi mogli zaustaviti neprijateljstva i garantirati stabilan i dugotrajan mir - rekao je italijanski premijer.

Dragi se zahvalio Turskoj

Dragi je također zahvalio Turskoj na ulozi posrednika u deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine.

- Moramo što prije omogućiti izvoz žitarica kako bismo izbjegli humanitarnu i socijalnu katastrofu u najsiromašnijim državama svijeta - poručio je Dragi.

Podsjetio je da je u tom kontekstu na nedavnom sastanku država G7, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) opisao plan na kojem radi UN, a koji predviđa centralnu ulogu Turske.

Italijanski premijer je također rekao da je stabilizacija u Libiji ključna, ističući da će Italija i Turska blisko sarađivati na tom pitanju.

Tokom posjete Dragija Ankari, Turska i Italija potpisali su devet bilateralnih sporazuma o saradnji u nekoliko oblasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.