"ON SRAMOTI STRANKU"

Više od 40 dužnosnika Džonsonove vlade dalo ostavku

Džonson se jučer suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke

Boris Džonson. Agencije

H. J. I.

7.7.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) smijenio je jučer ministra za stambeno zbrinjavanje, izgradnju i zajednice Majkla Govea (Michael), koji je premijera pozvao da podnese ostavku, objavio je BBC.

Džonson se jučer suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke, rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

"Nije pitanje mora li otići, već kada će otići"

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Džonsonu da mora otići, rekao je izvor.

Jedan od njih poticao ga je na to da se sam časno povuče, umjesto da se suoči s izglasavanjem povjerenja. Mnogi zastupnici rekli su da više nije pitanje mora li otići, nego kada će otići.

"Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku"

U srijedu navečer državna advokatica Engleske i Velsa Suela Brejverman (Suella Braverman) pozvala je Džonsona da podnese ostavku i postala prva članica kabineta i Konzervativne stranke koja je najavila da će se kandidirati.

- Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku - rekla je Brejverman za ITV i dodala da će se ona kandidirati, dođe li do borbe za vodstvo.

No unatoč brojnim zahtjevima upućenim premijeru da podnese ostavku, konzervativni zastupnik i njegov bliski saradnik Džejrm Dadridž (James Duddridge) rekao je nakon sastanka kabineta za Sky News da je britanski čelnik "spreman na borbu".

Dadridž je rekao da će Džonson i novoimenovani ministar finansija Nadhim Zahavi (Zahawi) izraditi novi ekonomski plan koji će uključivati i smanjenja poreza.

Džonson je u srijedu rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize uzrokovane porastom troškova života i ratom u Europi.

- Premijer se zavarava, ako misli da može opstati bez podrške parlamenta. On sramoti Konzervativnu stranku i pokazuje prezir prema biračkom tijelu - rekao je viši konzervativni zastupnik. 

Ministrica kulture ga podržava

Međutim, ministrica kulture Nadine Dories rekla je da Džonson ima njenu podršku, a na pitanje podržavaju li ga i ostali, odgovorila je: "Da, u potpunosti."

Dramatične ostavke ministara zdravstva i finansija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.