BRITANSKI PREMIJER

Boris Džonson danas podnosi ostavku

Ova odluka uslijedila je nakon što je do srijede uvečer više od 50 ministara i pomoćnika podnijelo ostavke za samo 24 sata

Boris Džonson. Agencije

H. J. I.

7.7.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) razgovarao je danas sa predsjednikom Torijevaca i odlučio je da podnese ostavku, javljaju britanski mediji.

Ova odluka uslijedila je nakon što je do srijede uvečer više od 50 ministara i pomoćnika podnijelo ostavke za samo 24 sata. Džonson će ostati premijer do jeseni. 

Prema objavi Sky News-a Džonson je razgovarao s liderom Komiteta 1922 Sir Grahamom Brejdijem (Brady), nakon čega će početi proces biranja njegovog nasljednika ili nasljednice. Očekuje se da će nasljednik biti izabran u oktobru ove godine kada se održava konferencija Konzervativne partije.

Prethodno, britanski ministar finansija Nadhim Zahavi (Zahawi) koji je na poziciji manje od 48 sati pozvao je premijera Džonsona da podnese ostavku.

"Nije pitanje mora li otići, već kada će otići"

Nakon više od 50 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Džonsonu da mora otići, rekao je izvor.

Jedan od njih poticao ga je na to da se sam časno povuče, umjesto da se suoči s izglasavanjem povjerenja. Mnogi zastupnici rekli su da više nije pitanje mora li otići, nego kada će otići.


"Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku"

U srijedu navečer državna advokatica Engleske i Velsa Suela Brejverman (Suella Braverman) pozvala je Džonsona da podnese ostavku i postala prva članica kabineta i Konzervativne stranke koja je najavila da će se kandidirati.

- Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku - rekla je Brejverman za ITV i dodala da će se ona kandidirati, dođe li do borbe za vodstvo.

Međutim, ministrica kulture Nadine Dories rekla je da Džonson ima njenu podršku, a na pitanje podržavaju li ga i ostali, odgovorila je: "Da, u potpunosti."

Dramatične ostavke ministara zdravstva i finansija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.