TRAGEDIJA

Sjevernokorejski gradovi duž granice s Kinom poplavljeni nakon obilnih kiša

Snimci državnih emitera prikazuju autobuse i druga vozila kako se kreću kroz vodu koja je preplavila ceste

Poplave u Sjevernoj Koreji. ILUSTRACIJA

A. O. / Reuters

8.7.2022

Sjevernokorejski gradovi duž granice s Kinom poplavljeni su u ovoj sedmici nakon obilnih kiša, prijeteći da pogoršaju ionako kritičnu ekonomsku i situaciju sa snabdijevanjem hranom u zemlji.

Sjevernokorejski državni mediji javili su da je grad Sinuiju izvjestio o najobilnijim padavinama u ovoj godini u četvrtak, s najmanje 132,5 milimetara kišnih padavina po kvadratnom metru do 16 sati po lokalnom vremenu.

Snimci državnih emitera prikazuju autobuse i druga vozila kako se kreću kroz vodu koja je preplavila ceste, dok su pješaci stajali u blizini.


Čista voda

Na istoku zemlje, u pokrajini Sjeverni Hamgyong, zvaničnici su radili na tome da osiguraju čistu vodu za piće, javila je državna novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja javila o epidemiji nekonkretizirane bolesti probavnog trakta za koju južnokorejski zvaničnici tvrde da bi mogla biti kolera ili tifus - i okrivila je strane objekte na granici s Južnom Korejom za izazivanje epidemije COVID-19.


Oružje i rakete

Prirodne katastrofe i epidemije mogle bi pogoršati nestašice hrane u Sjevernoj Koreji, koja je pod međunarodnim sankcijama zbog svojih programa nuklearnog oružja i raketa, i zatvorila je granice za većinu trgovine kako bi spriječila širenje COVID-19.

U redovnom godišnjem izvještaju Ujedinjenih nacija o stanju s hranom u Sjevernoj Koreji ustanovljeno je da je procenat pothranjenih Sjevernokorejaca dostigao 41.6 posto od 2019. do 2021. godine, u poređenju s 33,8 posto od 2004. do 2006.

Na jugu zemlje, izgleda da Sjeverna Koreja ispustila vodu iz brane u blizini granice s Južnom Korejom, prisiljavajući turiste u susjednoj zemlji na evakuaciju kada su nivoi vode u rijeci Imjin porasli u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.