USKORO ISTIČE MANDAT UN-A

Rusija uložila veto na rezoluciju UN-a o prekograničnoj pomoći Siriji

Američka predstavnica Linda Tomas-Grinfild nazvala je to "mračnim danom" za Vijeće sigurnosti

Pri glasanju je Kina bila uzdržana. Twitter

E. Ć. / Anadolija

8.7.2022

Rusija je uložila veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o produženju prekogranične pomoći Siriji iz Turske, predloženu jer mandat UN-a ističe u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezolucija koju su pripremile Norveška i Irska podrazumijevala je jednogodišnje produženje isporuke humanitarne pomoći s turskog graničnog prelaza Cilvegozu u Bab al-Havu na sjeverozapadu Sirije.

Pri glasanju je Kina bila uzdržana, a na ruski nacrt rezolucije o dozvoli isporuka humanitarne pomoći Siriji na šest mjeseci, SAD, Velika Britanija i Francuska uložile su veto dok je deset država bilo suzdržano. Za su glasale Rusija i Kina.

Za ruski prijedlog smatra se da stvara značajne organizacione izazove za nevladine organizacije na licu mjesta.

- Moramo odmah pronaći rješenje koje obnavlja mandat za prekograničnu pomoć. Jednostavno nema vremena za gubljenje. Sirijski narod računa na nas - rekla je nakon glasanja irska predstavnica u UN-u Geraldine Byrne Nason.

Američka predstavnica Linda Thomas-Greenfield nazvala je to "mračnim danom" za Vijeće sigurnosti.

- Neshvatljivo je da je jedna članica Savjeta bezbjednosti, Rusija, vlastite političke interese stavila iznad humanitarnih potreba sirijskog naroda - rekla je Thomas-Greenfield.

Prema podacima UN-a, više od 2,4 miliona Sirijaca ima koristi od humanitarne pomoći koja se isporučuje preko Bab al-Hava svakog mjeseca. Prošle godine preko tog prelaza u Siriju je ušlo više od 9.500 kamiona koji su prevozili hranu, lijekove i drugu pomoć.

Ujedinjene nacije su pomagale milionima Sirijaca preko više graničnih prelaza od 2014. godine, a od 2020. Vijeće sigurnosti je kao jedinu opciju ostavio Bab al-Hawa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.