INTENZIVNE BORBE

Ruska vojska uništila zapadno oružje na istoku Ukrajine

Hangar u kojemu se nalaze američke haubice M777 uništen je kod sela Časiv Jar u regiji Donjecku

Moskva pokušava zauzeti Donbas. Reuters

H. J. I.

10.7.2022

Rusija je ponovno uništila zapadno oružje uslijed intenzivnih borbi na istoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u subotu, uslijed pojačanih napora Moskve da osvoji ostatak Donbasa.

Hangar u kojemu se nalaze američke haubice M777 uništen je kod sela Časiv Jar u regiji Donjecku, kazao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.


Poginuli brojni ukrajinski vojnici

Također su poginuli brojni ukrajinski vojnici, dodao je.

Moskva pokušava zauzeti Donbas, koji se sastoji od Donjecka i Luganska. Ruski su vojnici zasad zauzeli Lugansk i bore se za Donjeck.

Konašenkov je rekao da su desetine ukrajinskih vojnika ubijene u topničkim i raketnim napadima i uništena skladišta municije i vojne opreme u raznim regijama.

Glavni štab Ukrajine u Kijevu ranije je izvijestio o rasprostranjenim ruskim napadima. Okupatori su vodili akcije od Lisičanska prema zapadu, kazao je ukrajinski guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

- Trudimo se najviše što možemo da zaustavimo naoružane grupe Rusa širom bojišnice. No, prema Hajdaju, napadaju s nekoliko strana, pokušavajući prodrijeti duboko u ukrajinski teritorij.


"Pravi pakao"

Hajdaj je rekao da stvaraju "pravi pakao" raketnim napadima i topničkom paljbom, ali da se ukrajinske snage hrabro odupiru.

Rusija će vjerovatno u nastavku rata ciljati na veće gradove Slovjansk i Kramatorsk u Donjecku. Poznato je da Moskva pokušava potpuno preuzeti tu regiju.

Prema ukrajinskom glavnom štabu u Kijevu, bilo je bombardiranja u regijama Harkiv i Černihiv u kojima je gađana i civilna infrastruktura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.