DRŽAVNI SEKRATAR SAD

Entoni Blinken: Ruska blokada hrane možda doprinijela i nemirima u Šri Lanki

Blinken je ponovio zahtjev Rusiji da dozvoli da se oko 20 miliona tona žitarica izveze iz Ukrajine, gdje je Moskva izvršila invaziju krajem februara

Državni sekretar SAD Entoni Blinken. Agencije

N. Aj.

10.7.2022

Restrikcije koje je Rusija nametnula izvozu ukrajinskih žitarica doprinijele su, možda, i nemirima u Šri Lanki, ocijenio je državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony), koji je izrazio strahovanje da će agresija Moskve pokrenuti i druge krize.

- Vidimo kako se utjecaj ruske agresije svuda odražava. Ona je možda doprinijela situaciji u Šri Lanki. Zabrinuti smo oko njenog utjecaja na cijeli svijet - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bangkoku, prenosi agencija Beta.

Blinken je ponovio zahtjev Rusiji da dozvoli da se oko 20 miliona tona žitarica izveze iz Ukrajine, gdje je Moskva izvršila invaziju krajem februara.

Blinken se danas nalazi u Tajlandu, najstarijem američkom savezniku u regionu, a stigao je poslije sastanka G20 održanog na indonežanskom ostrvu Baliju.


- Konstatujemo u cijelom svijetu rastuću prehrambenu nesigurnost koja je znatno pogoršana ruskom agresijom na Ukrajinu - kazao je Blinken.

Dodao je da ruska agresija također utječe na Tajland gdje su cijene đubriva skočile zbog blokade.

- Važno je to, posebno u dinamičnoj poljoprivrednoj zemlji kao što je Tajland, jer će nedostatak đubriva dovesti do pada prinosa poljoprivrednih kultura naredne sedmice, a postoji i rizik od porasta cijena - kazao je državni sekretar SAD.

Šri Lanka je pogođena ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, ljekova i plina, čak do toalet papira i šibica. Protesti su doveli do političke krize i predsjednik zemlje Gogabaja Radžapaksa (Gotabaya Rajapaksa) odlučio je jučer da će podnijeti ostavku poslije upada demonstranata u njegovu rezidenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.