JAIR LAPID

Izraelski premijer: Bajden će prenijeti poruku mira i nade Saudijskoj Arabiji

Bajden bi trebao stići u Izrael ove sedmice u sklopu turneje koja će uključivati i grad Ramallah na Zapadnoj obali, kao i Saudijsku Arabiju

Jair Lapid i Džo Bajden. Twitter

E. Ć. / Anadolija

10.7.2022

Izraelski premijer Jair Lapid (Yair) izjavio je danas da će američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) prenijeti "poruku mira i nade" Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajden bi trebao stići u Izrael ove sedmice u sklopu turneje koja će uključivati i grad Ramallah na Zapadnoj obali, kao i Saudijsku Arabiju.

- Iz Jerusalema će avion američkog predsjednika letjeti u Saudijsku Arabiju, koji će ponijeti poruku mira i nade od nas - rekao je Lapid na otvaranju sjednice Vlade i dodao:

- Izrael se obraća svim zemljama u regionu i poziva ih da grade veze s nama, da uspostave odnose s nama i da mijenjaju istoriju zarad naše djece.

Izrael i Saudijska Arabija trenutno nemaju diplomatske odnose. Izrael je 2020. godine potpisao sporazume pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država s ciljem normalizacije odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom. Palestinci su takav postupak opisali kao "ubod nožem u leđa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.