AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden: Odlučan sam ponovo zabraniti poluautomatsko oružje

Oružje je ubica djece broj jedan u SAD. Više djece ubije oružje nego saobraćajne nesreće i rak, poručio je Bajden

Bajden: Prisustvovao događaju održanom u Bijeloj kući u vezi sa Zakonom o regulaciji oružja. Twitter

E. Ć. / Anadolija

11.7.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je odlučan zabraniti poluautomatsko oružje nakon nedavnog porasta oružanog nasilja u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajden je prisustvovao događaju održanom u Bijeloj kući u vezi sa Zakonom o regulaciji oružja koji je Kongres usvojio nakon 30 godina.

- Oružje je ubica djece broj jedan u SAD. Više djece ubije oružje nego saobraćajne nesreće i rak. U posljednjih 20 godina broj srednjoškolske djece ubijene od posljedica oružanog napada veći je od broja ubijenih policajaca i vojnika na dužnosti - rekao je Bajden.

Predsjednik SAD je istakao da bi se mjere o prodaji oružja trebale proširiti u skladu s tim i da se oružje ne bi trebalo prodavati osobama s dosjeom o porodičnom nasilju te je rekao da bi se oružje trebalo prodavati samo ljudima koji svoje oružje mogu držati na sigurnom mjestu.

Ponavljajući da se oružanim napadima mora stati u kraj te da se u razdoblju važenja zakona koji je zabranjivao poluautomatsko oružje broj oružanih napada znatno smanjio, Bajden je dodao:

- Odlučan sam ponovno zabraniti poluautomatsko oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.