GOTABAJA RAJAPAKSA

Predsjednik Šri Lanke pokušao pobjeći iz zemlje, zaustavilo ga osoblje aerodroma

Kao predsjednik ima imunitet od hapšenja, a vjeruje se da želi otići u inostranstvo prije davanja ostavke kako bi izbjegao mogućnost da ga privedu

Gotabaja Rajapaksa. AFP

H. J. I.

12.7.2022

Predsjednik Šri Lanke zapeo je u utorak u vlastitoj zemlji u ponižavajućem sukobu s imigracijskim osobljem aerodroma koje mu je onemogućilo odlazak na sigurno u inostranstvo, rekli su u utorak službeni izvori.

Gotabaja Rajapaksa (Gotabaya) obećao je da će podnijeti ostavku u srijedu i otvoriti put za "miran prijenos vlasti" nakon raširenih protesta protiv njega zbog neviđene ekonomske krize u zemlji.

Predsjednik (73) napustio je službenu rezidenciju u Colombu neposredno prije nego što su u rezidenciju upali deseci hiljada protestanata, i pokušao je otputovati u Dubai, naveli su dužnosnici.

Rajapaksa kao predsjednik ima imunitet od hapšenja, a vjeruje se da želi otići u inostranstvo prije davanja ostavke kako bi izbjegao mogućnost da ga privedu.


I njegov brat nije mogao otputovati

No službenici za imigraciju nisu htjeli otići u VIP salon i tamo mu otisnuti pečat na putovnicu, a Rajapaksa je rekao da neće ići na "šalter" jer strahuje od odmazde drugih korisnika aerodroma.

Predsjednik i njegova supruga prenoćili su u vojnoj bazi pokraj glavnog međunarodnog aerodroma nakon što su propustili četiri leta koji su ih mogli odvesti u Ujedinjene Arapske Emirate.

Predsjednikov najmlađi brat Basil, koji je podnio ostavku u aprilu na poziciji ministra finansija, propustio je let za Dubai rano u utorak nakon sličnog otpora osoblja aerodroma.

Basil je pokušao koristiti plaćenu uslugu concierge za poslovne putnike, ali osoblje aerodroma i imigracijsko osoblje rekli su da se povlače iz trake za brze usluge.

- Bilo je još nekih putnika koji su se protivili da se Basil ukrca na njihov let - rekao je službenik zračne luke za AFP.

- Bila je napeta situacija pa je žurno napustio aerodrom - dodao je.

Basil, državljanin SAD-a, morao je nabaviti novi pasoš nakon što je ostavio svoj u predsjedničkoj palati jer ju je porodica Rajapaksa žurno napustila kako bi izbjegli gomilu, rekao je diplomatski izvor.


U vili ostavljen kofer pun dokumenata zajedno sa 17,85 miliona rupija

Službeni izvori rekli su da je u vili ostavljen i kofer pun dokumenata zajedno sa 17,85 miliona rupija u gotovini, koji su sada pod nadzorom suda u Colombu.

Ured predsjednika se nije oglasio o tome gdje se predsjednik nalazi, ali je Rajapaksa i dalje vrhovni zapovjednik oružanih snaga s vojnim resursima na raspolaganju.

Još uvijek mu je otvorena opcija da brodom mornarice otplovi u Indiju ili na Maldive, rekao je izvor iz sektora odbrane.

Ako Rajapaksa odstupi kao što je obećao, premijer Ranil Vikermesinge (Wickremesinghe) automatski će postati vršitelj dužnosti predsjednika dok parlament ne izabere zastupnika koji će služiti predsjednički mandat do novembra 2024.

Šri Lanka nije platila u aprolu svoj inostrani dug od 51 milijarde dolara i pregovara s MMF-om o mogućoj finansijskoj pomoći.

Otok je gotovo iscrpio svoje, ionako oskudne, zalihe benzina. Vlada je naredila zatvaranje ureda koji nisu nužni te škola kako bi se smanjilo putovanje na posao i uštedjelo gorivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.