MEĐUNARODNI RAZVOJ

Nova pomoć SAD-a Ukrajini od 1,7 milijardi dolara

Pomoć USAID-a, u koordinaciji s Ministarstvom financija, će biti osigurana preko Svjetske banke, a pomoći će u zatvaranju deficita u ukrajinskom budžetu zbog rata s Rusijom

U saopćenju se navodi da je USAID do sada osigurao četiri milijarde dolara. Agencije

A. Č. / Anadolija

12.7.2022

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u koordinaciji s Ministarstvom financija, objavila je da je ukrajinskoj vladi pružena budžetska pomoć od 1,7 milijardi dolara, posebno za isplatu plaća zdravstvenih radnika preko Svjetske banke, javlja Anadolija.

- U skladu s obećanjem predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) o budžetskoj pomoći ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, USAID je u koordinaciji s američkim Ministarstvom financija osigurao dodatnih 1,7 milijardi dolara pomoći ukrajinskoj vladi - piše u saopćenju USAID-a.

Navedeno je da će ova pomoć, koja će biti osigurana preko Svjetske banke, pomoći u zatvaranju deficita u ukrajinskom budžetu zbog rata s Rusijom te kako će biti korištena u isplati plata zdravstvenog osoblja.

U saopćenju se navodi da je USAID do sada osigurao četiri milijarde dolara direktne budžetske pomoći ukrajinskoj vladi, kako bi se mogle zadovoljiti mnoge osnovne potrebe u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.