ZBOG NASILJA

Ujedinjene nacije glasale za zabranu prodaje lakog oružja na Haitiju

Nemiri i siromaštvo u zemlji navode mnoge Haićane da bježe u Dominikansku Republiku i Sjedinjene Američke Države

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. AGENCIJE

A. O. / BBC

16.7.2022

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo zabranu prodaje oružja Haitiju, potresenom smrtonosnim nasiljem bandi.

Rezolucija poziva države članice UN-a da zabrane prodaju lakog oružja i streljiva onima koje nazivaju "nedržavnim akterima". No prijedlog Kine za potpuni embargo na prodaju oružja je odbijen.

Od prošle sedmice samo u regiji glavnog grada Port-au-Princea ubijeno je 89 ljudi. Humanitarne agencije kažu da je pristup mnogim područjima sada opasan.


Nasilje bandi

U subotu je UN saopćio da su 234 osobe ubijene ili ranjene u nasilju bandi od 8. do 12. jula, piše BBC.

- Većina žrtava nije bila direktno uključena u bande, a bile su direktno na meti bandi - rekao je glasnogovornik UN-a Džeremi Lorens (Jeremy Laurence), dodajući da je i njegov ured zaprimio dojave o seksualnom nasilju.

Rezolucija UN-a o zabrani prodaje oružja - koju su predložili Meksiko i SAD - usvojena je u petak i predviđea sankcije u obliku zabrane putovanja i zamrzavanja imovine protiv vođa haitijskih bandi i kršitelja ljudskih prava.

Njome se također produžava mandat posebne političke misije UN-a na Haitiju za još godinu dana.


Blokirane ceste

Nasilje bandi u najsiromašnijoj naciji na zapadnoj hemisferi poraslo je nakon atentata na predsjednika Jovenela Moisjea (Moïsea) od strane plaćenika prije godinu dana.

Posljednjih dana stotine učesnika protesta palile su gume i blokirale ceste tražeći hitnu akciju za ponovno uspostavljanje opskrbe benzinom. Glavni terminal za gorivo na Haitiju obustavio je rad tokom ozbiljnog vala nasilja bandi prošle sedmice.

Terminal Vareuks (Varreux) nalazi se u zapuštenom području Site Soleil (Cité Soleil), poprištu borbi između dviju suparničkih bandi, a njegovo je zatvaranje uzrokovalo nestašice benzina.

Nemiri i siromaštvo u zemlji navode mnoge Haićane da bježe u Dominikansku Republiku i Sjedinjene Američke Države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.