UPUTILI JOJ PISMO

Francuske javne ličnosti optužile ministricu zbog homofobnih izjava

Dva dana kasnije izvinula se zbog svojih opaski

Karolin Kajeuks. AGENCIJE

A. O. / Hina

16.7.2022

Otvoreno pismo u kojem osuđuju homofobne izjave nedavno imenovane ministrice u vladi potpisalo je više od 100 francuskih javnih osoba.

Karolin Kajeuks (Caroline Cayeux), koja je izabrana na dužnost ministrice za teritorijalnu koheziju u novoj francuskoj vladi sastavljenoj 4. jula, Senat je upitao protivi li se i dalje zakonu kojime se dozvoljavaju istospolni brakovi i posvajanje iz 2013.

Ona je tada reformu nazvala hirom i planom koji se protivi prirodi. Kajeuks je prvo potvrdila svoje stajalište, a onda je dodala da ima mnogo prijatelja među takvim ljudima. 


Izbor riječi

Dva dana kasnije izvinula se zbog svojih opaski. Otvoreno pismo, koje će biti objavljeno u novinama Journal du Dimanche sutra, smatra da je izbor riječi bio problematičan, te dovodi u pitanje ostanak ministrice na dužnosti.

- Kako možemo prihvatiti da članica vlade ... građane Francuske naziva "takvim ljudima"? Kako možemo zažmiriti pred činjenicom da ona ne misli da spadaju u istu kategoriju građana - navodi se u pismu.


Šokantne izjave

Pismo su potpisali članovi parlamenta, gradonačelnici, bivši članovi vlade, među kojima i bivši premijer Manuel Vels (Valls), kao i novinari, odvjetnici i članovi civilnoga društva.

Jučer je premijerka Elizabet Borne (Elisabeth Borne) kazala je da je Kajeuks u prošlosti imala "šokantne" izjave te da se nespretno izrazila, no da će nastaviti raditi i ostati "koncentrirana na svoju zadaću" u vladi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.