ARIS PABRIKS

Latvijski ministar odbrane najavio ekstreman korak: Zemlja očekuje napad iz Rusije

Spremni smo učiniti sve kako ne bismo ponovili naše gorke lekcije iz historije kada nas je Sovjetski Savez okupirao, istakao je on

Pabriks: Prvi izazov i opasnost dolazi od vrlo brzog napada Rusije. Twitter

E. Ć. / Insider

16.7.2022

Latvijski ministar odbrane Artis Pabriks želi ponovno uvesti obavezni vojni rok kako bi se njegova zemlja mogla odbraniti u slučaju da Rusija iznenada napadne tako da je NATO ne može spriječiti.

Podsjetimo, Latvija je članica NATO-a i EU, a obavezni vojni rok ukinula je 2007. godine.

Pabriks je iznio planove za ponovno uvođenje vojnog roka za osobe od 18 do 27 godina nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da je to nužan korak da zemlja “preživi”. Latvijski predsjednik rekao je da također podržava ovaj potez, prenosi Insider.



Više građana treba vojnu obuku

On je rekao da više građana treba vojnu obuku jer zemlja očekuje napad iz Rusije. Dodao je da latvijska obavještajna služba sugerira da bi ruski napad mogao doći bez upozorenja, što znači da odbrana NATO-a možda neće biti spremna zaustaviti ga.

- Čak i ako smo članica NATO-a, naš prvi izazov i opasnost dolazi od vrlo brzog napada Rusije. Mi smo naravno računali koliko snaga Rusija može prikupiti na našim granicama u roku od 24 ili 48 sati. I znajući da će NATO-u trebati određeno vrijeme da razmisli o tome, mi sami moramo biti spremni braniti svaki pedalj i svaki centimetar našeg teritorija - izjavio je Pabrkis.

Povelja NATO-a kaže da se napad na jednu državu članicu tretira kao napad na sve, što znači da bi druge nacije stale u odbranu Latvije. Ali Pabriks je rekao da Latvija – koju su Sovjeti okupirali prije nego što je proglasila nezavisnost 1990. – treba znatno ojačati vlastitu odbranu jer je ruski napad vrlo vjerovatan.

Vojni rok od 2023. godine

- Spremni smo učiniti sve kako ne bismo ponovili naše gorke lekcije iz historije kada nas je Sovjetski Savez okupirao. Ne možemo si dopustiti da izgledamo slabi. Moramo biti jaki. Nismo uplašeni i jednostavno smo budni, spremni, jer više nećemo živjeti pod ovom stranom vladavinom i ovom okupacijom kao naši preci - dodao je.

Za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka još je potrebno odobrenje državnog parlamenta i novi zakon. Pabriks očekuje da će to proći i rekao je da bi se to moglo dogoditi ove godine, što znači da bi prvih 500 ljudi moglo ući u službu u januaru 2023. godine.

Pabriks je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu dokazala potrebu vraćanja obaveznog vojnog roka u Latviju. Latvijski ministar odbrane je rekao da Latvija vjeruje da će, bez obzira na to hoće li Rusija pobijediti ili izgubiti u Ukrajini, “Rusija ostati nepouzdan susjed s imperijalnim ambicijama sljedeće desetljeće”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.