UPUTILI MU PISMO

Italijanski gradonačelnici traže da Mario Dragi ostane na funkciji

Međutim, predsjednik Italije Serhio Matarela (Sergio Mattarella) njegovu odluku nije prihvatio

Mario Dragi. TWITTER

A. O.

17.7.2022

Brojne sindikalne organizacije i gradonačelnici 110 italijanskih gradova popisali su pismo u kojem su zatražili od aktuelnog premijera Marija Dragija (Draghi) da ostane na ovoj funkciji te da preispita svoju odluku o ostavci.

Dragija su upozorili da je time državi ugrožena stabilnost zbog dugovanja. 

Dragi je prošle sedmice podnio ostavku, nakon što je stranka Pokret 5 zvijezda koja je dio koalicije odbila da podržvi vladu u glasanju o povjerenju. Međutim, predsjednik Italije Serhio Matarela (Sergio Mattarella) njegovu odluku nije prihvatio.








Rješavanje problema

Nadalje u pismu se navodi sljedeće.

- Mi gradonačelnici, koji svakodnevno rješavamo probleme koji muče naše građane, tražimo od Dragija da nastavi s radom i objasni parlamentu zašto ova vlada mora nastaviti raditi - stoji u pismu.

Matarela je zamolio Dragija da se naredne sedmice obrati parlamentu te pronađe konsenzus kako bi se odložila odluka o raspisivanju prijevremenih izbora u periodu ekonomskih tenzija i rata u Ukrajini.

Podržali ga sindikalci

Osim gradonačelnika, Dragija su podržali i sindikalci koji tvrde da premijer mora nastaviti s radom na reformama.

- Ne zauzimam nijednu stranu, ali ću reći da imamo vladu koja nije izgubila povjerenje - rekao je Mauricio Landini (Maurizio), lider najvećeg sindikata radnika u Italiji CGIL, prenosi La Repubblica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.