VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Nadam se da će se ove sedmice postići dogovor o deblokiranju izvoza ukrajinskih žitarica

Napomenuo je da to nije diplomatska igra, jer od ovog sporazuma zavise životi desetina hiljada ljudi

Žozep Borelj. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

18.7.2022

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) jutros je izrazio nadu da će diplomatski napori koje predvodi Turska za deblokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ove sedmice uroditi dogovorom.

- Nadam se da će ove sedmice biti moguće postići dogovor o deblokiranju Odese (Odesse) i drugih ukrajinskih brodova - izjavio je Borelj uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU.

Napomenuo je da to nije diplomatska igra, jer od ovog sporazuma zavise životi desetina hiljada ljudi.


Isključena mogućnost

Borelj je također isključio mogućnost zaustavljanja "podrške Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji" čak i ako Moskva zaprijeti smanjenjem isporuke gasa u Uniju.

Dodao je da će ministri vanjskih poslova EU-a razgovarati o zabrani uvoza ruskog zlata i drugim amandmanima na postojeće sankcije radi bolje implementacije.


Odnosi bloka

Također će razgovarati i o planovima za jačanje vojne pomoći Ukrajini, a jutarnjoj sjednici će se pridružiti i ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba (Dmytro).

U popodnevnim satima ministri EU će razgovarati i o odnosima bloka sa Latinskom Amerikom, o procesu pridruživanja Sjeverne Makedonije i Albanije EU, te digitalnoj diplomatiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.