ITALIJANSKI PREMIJER

Mariju Dragiju predsjednik odbio ostavku: Danas odluka šta će biti s njim

Ne zna se kako će stranka glasati u srijedu

Mario Dragi. AGENCIJE

A. O.

20.7.2022

Italijanski predsjednik Serhio Matarela (Sergio Mattarella) prošle sedmice odbio je ostavku premijera ove države Marija Dragija (Draghi).

Budućnost vlade jedinstva ovog premijera. Dragi će ujutro izvijestiti Senat o političkoj situaciji, a nakon toga će slijediti višesatna rasprava koja bi trebala završiti glasanjem o povjerenju.


Jedan ishod

Očekuje se također da se Dragi pojavi u Zastupničkom domu u četvrtak. Jedan je mogući ishod da bi Dragi mogao nastaviti sadašnju dužnost uz većinsku podršku. Međutim, još se ne zna niti nada li se Dragi uopće da će ostati premijer. Odluči li umjesto toga dati ostavku, predsjednik Matarela mogao bi raspustiti parlament, što bi izazvalo prijevremene izbore.

Dragi, stranački neovisni ekonomist koji je prije bio na čelu Evropske centralne banke, vodi višestranačku vladu jedinstva od februara 2021. godine.


Trenutna vladina kriza

Trenutna vladina kriza potaknuta je prošle sedmice kada su članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) odbili učestvovati u glasanju o velikom paketu pomoći.

Dragijeva vlada je ipak dobila potrebnu većinu bez M5S-a, ali je on rekao da taj potez znači da je koalicijski sporazum povjerenja prekršen. U međuvremenu populistički M5S, pod vodstvom Đuzepa Kontea (Giuseppea Contea), pozvao je Dragija da odgovori na njihove političke zahtjeve. Ne zna se kako će stranka glasati u srijedu.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.