RASPAO SE SAZIV

Pala italijanska Vlada: Dragi potvrdio ostavku na mjesto premijera

Senat je u srijedu uvečer izglasao povjerenje Dragiju, ali tako da ga on nije mogao prihvatiti ne izgubivši obraz

Mario Dragi. Agencije

H. J. I.

20.7.2022

Mario Dragi (Draghi) je definitivno italijanski premijer u ostavci, dok novi, XIX saziv Parlamenta Italijanske Republike, izabran vjerovatno 2. oktobra, ne izglasa povjerenje novom premijeru, izrazu nove većine.

Senat je u srijedu uvečer izglasao povjerenje Dragiju, ali tako da ga on nije mogao prihvatiti ne izgubivši obraz, piše Jutarnji list.

Za Vladu je glasalo 95 senatora, 33 protiv – a ostali, od ukupno 321 člana Senata, ili nisu glasali, ili nisu ni bili u dvorani. Dio ih je ostao u sabornici samo da ne uzmanjka kvorum. I tako se, nimalo sjajno, raspao XVIII saziv italijanskog Parlamenta.


Uskoro se održavaju izbori

Dragi je u srijedu prijepodne, u smirenu ali oštru istupu, zahtijevao obnovu nacionalnog pakta koji ga je lani u februaru doveo u Palatu Chigi. Podnio je ostavku pet dana ranije jer je jedna od grupacija vladine koalicije – PoKret 5 zvjezdica – odbila glasati o povjerenju vladi. Serđio Matarela (Sergio Mattarella), predsjednik Italijanske Republike, ostavku je odbio i vratio Dragija prvo u Senat, pa u Zastupnički dom, da traži povjerenje. 

Put je definitivno završen već na prvoj etapi, u Senatu. Ondje su, u srijedu uvečer, odbili glasati ne samo Zvjezdice, nego i sav "vladin desni centar", to jest Berluskonijeva "privatna" liberalna Forza Italia, te suverenistička Liga koju vodi Mateo Salvini. Štoviše, predstavnik Lige održao je govor tipičan za predizbornu kampanju, jasno pokazujući kamo vjetar puše.

Dragiju nije preostalo ništa drugo nego se u 20.30 ponovo popeti na brežuljak Kvirinal i potvrditi ostavku predsjedniku Matareli. A Matareli ne preostaje drugo nego sljedećih dana raspustiti parlamentarne domove. Izbori moraju biti održani u roku od barem 50 do najviše 70 dana nakon toga. Prva nedjelja ujesen je 25. septembra, ali nije prikladna jer je tada Roš ha-Šana, židovska Nova godina. Prema tome, glasa se 2. oktobra.

Na dužnosti ostaje Dragijeva vlada u ostavci

Nova vlada može biti formirana nekoliko sedmica kasnije, vjerovatno u novembru. Dotad na dužnosti ostaje Dragijeva vlada u ostavci, s punim ovlastima, jer joj nije izglasano nepovjerenje. Ali niko njene dekrete ne može pretvoriti u zakone kad nema parlamenta. Može čak pripremiti budžet za 2023, ali ga definira i usvaja nova većina.

Dragijev govor bio je veoma jasan. Neuobičajeno za Rim, gdje se i država i Crkva služe žargonima koje treba znati prevoditi. Dragija ne treba prevoditi, ali ga je moguće sažeti: ja ne popuštam ni u čemu bitnome. Obnovu nacionalnog pakta ne zahtijevam ja, to od vas zahtijeva Italija. Na vama je da odlučite.

Šefica opozicione Braće Italije Điorđa Meloni (Giorgia) odgovorila je na to tweetom također jasnim da ne može biti jasniji: ovaj Parlament je delegitimiran, u demokratijama se na izborima utvrđuje što zahtijeva neka nacija. Glasajmo odmah!

Meloni ima pravo i u načelu i u metodi. Sa sadašnjim izbornim zakonom, koalicija Desnog centra (Braća Italije, Liga, Forza Italia) pobijedit će premoćno. 

- Pruža nam se prilika zabiti gol u prazna vrata! - kažu odande. Lako je moguće da će i u Zastupničkom domu i u Senatu imati dvotrećinsku većinu, koja bi desnici omogućila komotno mijenjanje Ustava, bez potvrde na referendumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.