POTVRDILO PREDSJEDNIŠTVO

Južnoamerički ekonomski blok zabranio Zelenskom da govori na samitu šefova država

Argentinski predsjednik Alberto Fernandes, je posjetio Moskvu gdje se sastao sa Putinom

Volodimir Zelenski. AFP

A. O. / Beta

21.7.2022

Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom (Volodymyr Zelensky) južnoamerički ekonomski blok Merkosur (Mercosur) koji okuplja Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, nije dozvolio da govori na samitu šefova država grupacije koji se danas održava u Asunsionu, objavilo je aktuelno paragvajsko predsjedništvo.

- Nije bilo konseznusa. To je preneseno ukrajinskom ambasadoru u Paragvaju. Sam ministar spoljnih poslova je prenio diplomatskom predstavniku to - rekao je Raul Kano zamjenik ministra spoljnih poslova Paragvaja, zemlje domaćina skupa.


Jednoglasne odluke

Kano je dodao da se sve odluke u ekonomskom bloku donose jednoglasno. Nije rekao koja zemlja ili zemlje nisu bile za intervenciju ukrajinskog predsjednika.

Prošle sedmice ukrajinski predsjednik kontaktirao je Marija Abda, paragvajskog šefa države, čija zemlja je aktuelni predsjedavajući regionalnog bloka, da zatraži da se virtualno obrati samitu.

Samit se otvara u četvrtak, poslije današnjeg sastanka Saveta zajedničkog tržišta Mercosura.

Brazilski predsjednik ekstremne desnice Jair Bolsonaro rekao je na početku sukoba između Rusije i Ukrajine da će njegova zemlja ostati neutralna. 

Dobio grancije

On je otputovao u Moskvu da razgovara sa Vladimirom Putinom nekoliko sati poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

On je krajem juna u telefonskom razgovoru sa Putinom dobio od Rusije garancije da će obezbijediti „neprekinutu“ isporuku đubriva, nephodnog za moćnu brazilsku agro industriju.

Brazil je sredinom jula objavio da namjerava da kupi koliko može dizela od Rusije uprkos njenoj invaziji i sankcijama protiv nje.

Argentinski predsjednik Alberto Fernandes, je posjetio Moskvu gdje se sastao sa Putinom početkom februara.

Dan poslije početka rata Brazil i Argentina su se uzdržale da podrže saopćenje Organizacije američkih država u kome je osuđena ruska invazija Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.