PREMIJER MAĐARSKE

Viktor Orban: EU treba novu strategiju u Ukrajini, sankcije Moskvi ne djeluju

Potrebna je nova strategija koja bi se trebala usredotočiti na mirovne pregovore i izradu dobroga mirovnog prijedloga, rekao je Orban

Viktor Orban. Agencije

H. J. I.

23.7.2022

Evropskoj uniji potrebna je nova strategija za rat u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u subotu.

- Potrebna je nova strategija koja bi se trebala usredotočiti na mirovne pregovore i izradu dobroga mirovnog prijedloga… umjesto pobjede u ratu - rekao je Orban u govoru u Rumuniji.


Zapadna strategija izgrađena na četiri stuba

Nacionalist Viktor Orban, ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat u aprilu, ponovio je da se Mađarska neće miješati u rat u susjednoj Ukrajini.

Orban je prije rekao da Mađarska također nije voljna podržati embargo EU-a ili ograničenja uvoza ruskog plina jer bi to potkopalo njenu ekonomiju.

Istakao je u govoru da je zapadna strategija izgrađena na četiri stuba: da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije oružjem NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizirati njeno vodstvo, da će sankcije više naštetiti Rusiji nego Evropi i da će se svijet organizirati u znak podrške Evropi.


Vlade u Evropi se ruše "poput domina"

Orban je rekao da je ta strategija propala, jer se vlade u Evropi ruše "poput domina", cijene energije su porasle i sada je potrebna nova strategija.

- Sjedimo u automobilu kojemu su sve četiri gume probušene: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način - rekao je Orban svojim pristašama.

Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način "jednostavno zato što ruska vojska ima asimetričnu dominaciju", naglasio je mađarski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.