NOVE SKANDALOZNE IZJAVE

Orban izazvao bijes zbog komentara o "miješanju rasa" u Evropi

U govoru u subotu je često naginjao teoriji zavjere o "velikoj zamjeni", koja tvrdi da postoji zavjera za razrjeđivanje bjelačkog stanovništva Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja kroz imigraciju

Viktor Orban: Mi nismo mješovita rasa. AGENCIJE

S. S.

25.7.2022

Mađarski premijer krajnje desnice Viktor Orban obrušio se na "miješanje" evropskih i neevropskih rasa, u govoru koji je izazvao bijes opozicionih stranaka i evropskih političara.

- Mi (Mađari) nismo mješovita rasa... i ne želimo postati mješovita rasa - rekao je Orban u subotu, 23. jula.

Dodao je da zemlje u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije".

Orbán je godinama iznosio slične tvrdnje, ali izjave u subotu su potpuno krajnje desničarske.

Zabluda i opasnost

Katalin Čeh (Cseh), zastupnica u Evropskom parlamentu iz opozione stranke Momentum, rekla je da je užasnuta premijerovim govorom.

- Njegove izjave podsjećaju na vrijeme za koje mislim da bismo svi htjeli zaboraviti. One stvarno pokazuju pravo lice režima - rekla je.

Čeh se na Twitteru obratila ljudima "mješovite rase" u Mađarskoj: "Vaša boja kože može biti drugačija, možete dolaziti iz Evrope ili izvan nje, ali vi ste jedan od nas i mi smo ponosni na vas. Različitost jača naciju, ne slabi je."

Rumunski zastupnik u Evropskom parlamentu Alin Mituța također je ljutito odgovorio na Orbánove komentare.

- Govoriti o rasnoj ili etničkoj "čistoći", posebno u tako mješovitoj regiji kao što je srednja i istočna Evropa, čisto je zabluda i opasno. Kao i gospodin Orban - napisao je na Twitteru.

Orban je to rekao tokom godišnjeg govora u Băile Tuşnadu u Rumuniji, gdje je već iznosio glavne političke ideje ili ideološke smjernice.

"Ideološki trik internacionalističke ljevice"

Tamo je 2014. prvi put rekao da želi izgraditi "neliberalnu demokratiju" u Mađarskoj.

Orbán je ove godine održao "apokaliptični" govor u kojem je predvidio pad Zapada i prorekao "deceniju opasnosti, neizvjesnosti i rata".

Također je oštro kritikovao zapadnu vojnu podršku Ukrajini, pozicionirajući se kao najveći saveznik Moskve unutar Evropske unije, piše Guardian.

Orban je osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima ranije ove godine, a njegova je vlada optužena za gušenje slobode medija i odstupanje od demokratskih normi otkako je njegova stranka Fidesz osvojila vlast 2010.

Od izbjegličke krize 2015. Orbánova vlada koristila se krajnjom desnicom i antimigracijskom retorikom kao glavnom tačkom programa.

U govoru u subotu je često naginjao teoriji zavjere o "velikoj zamjeni", koja tvrdi da postoji zavjera za razrjeđivanje bjelačkog stanovništva Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja kroz imigraciju.

Rekao je da je to "ideološki trik internacionalističke ljevice da kaže da je evropsko stanovništvo već miješana rasa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.