NESVAKIDAŠNJA SITUACIJA

Sve ozbiljniji napadi majmuna: Pokušavaju otimati bebe, gristi i uvući se u vrtiće

Postavljanje zamki bilo je neuspješno, jer ove majmune ne interesuje hrana

Majmuni napadaju. ILUSTRACIJA

A. O. / Anadolija

27.7.2022

Ljude u Jamagučiju (Yamaguchiju), gradu na jugozapadu Japana, napadaju majmuni koji pokušavaju otimati bebe, gristi i uvući se u vrtiće.

Od 8. jula majmuni su napali 58 osoba, a napadi postaju toliko ozbiljni da je gradska uprava Jamagučija angažovala posebnu jedinicu za lov na ove životinje, naoružanu pištoljima za smirenje.


Topli izvori

Postavljanje zamki bilo je neuspješno, jer ove majmune ne interesuje hrana.

Najčešće žrtve majmuna su djeca i starije osobe.

- Tako su pametni i sposobni se prišunjati i napasti s leđa, a često ljude hvataju za noge - rekao je gradski zvaničnik Masato Saito u srijedu.

Upozorio je sve da kada se suoče s majmunom treba da izbjegavaju pogled u oči, pokušaju izgledati što veći i da pokušaju otići tiho i bez naglih pokreta.

Majmuni koji terorišu ovu zajednicu su japanski makaki, oni koje često fotografišu dok se mirno kupaju u toplim izvorima.


Bez težih povreda

Do sada niko nije teže povrijeđen, a svim je savjetovano bolničko liječenje, dok je pri nekim slučajevima intervenisala hitna pomoć.

Iako je Japan industrijalizovan i urban, veliki dio arhipelaga čine planine i šume. Dešava se da ljude napadaju medvjedi, divlje svinje i druge divlje životinje, ali napadi majmuna nisu uobičajeni.

Još uvijek nema informacija o tome zašto dolazi do napada, a nepoznato je i odakle je došla grupa majmuna koja napada ljude u Jamagučiju.

- Ovako nešto nisam vidio cijeli život - rekao je Saito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.