PREMAŠILI PROGNOZE

Rekordna dobit kompanije Apple: Zaradili 83 milijarde dolara

Prema objavljenim podacima, samo od prodaje iPhonea, Apple je zaradio 40,7 milijardi dolara, zatim od iPada 7,22 milijarde dolara, Maca 7,4 milijarde

Neki od problema sa kojima se Apple suočava su inflacija. Ilustracija

H. J. I.

29.7.2022

Kompanija Apple je objavila podatke o svojoj dobiti u trećem kvartalu prošle godine koja iznosi 83 milijarde dolara i veća je od prognoza koje su davali analitičari.

Prema objavljenim podacima, samo od prodaje iPhonea, Apple je zaradio 40,7 milijardi dolara, zatim od iPada 7,22 milijarde dolara, Maca 7,4 milijarde.

Nakon što je izvještaj objavljen dionice Applea su porasle za više od tri posto. Unatoč rekordnoj dobiti, Apple je izvjestio da je neto prihod pao za 10,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Neki od problema sa kojima se Apple suočava su inflacija koja pogađa kupce i covid lockdowni u Kini koji osim što smanjuju prodaju stvaraju i probleme u proizvodnom lancu.

Tržišna kapitalizacija kompanije je također trpila zbog većeg pada u tehnološkom sektoru, pa sada iznosi 2,5 biliona dolara. Ipak, analitičari procjenjuju da će snažan rast segmenta usluga vratiti kompaniju na vrijednost izdnad tri biliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.