PORUKA IZ BIJELE KUĆE

SAD nisu vidjele dokaze da Kina priprema napad na Tajvan

Kirbi je istakao da su američki zvaničnici uočili ratobornu retoriku Kine o potencijalnom putu Pelosi i ocijenio da "za tim nema potrebe"

Kirbi: Nismo vidjeli opipljive dokaze. Twitter

E. Ć.

30.7.2022

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) saopćio je kako Sjedinjene Američke Države nisu uočile nikakve dokaze da Kina priprema vojne akcije protiv Tajvana, prenosi Reuters.

- Nismo vidjeli nikakve fizičke, opipljive dokaze da se priprema nešto loše u vezi sa Tajvanom - rekao je Kirbi novinarima.

Kineski predsjednik Si Ðinping (Xi Jinping) upozorio je ranije lidera SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), tokom telefonskog razgovora, da se "ne igra sa vatrom oko Tajvana" i istakao kako je Peking zabrinut zbog moguće posjete ostrvu predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (Nancy).


Kako Reuters prenosi, Đinping je naveo kako bi Vašington trebao da poštuje princip jedne Kine i naglasio da se Kina čvrsto protivi nezavisnosti Tajvana i vanjskom miješanju.

Bajden je s druge strane rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promijeni status quo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, ranije je saopćila Bijela kuća.

Kirbi je istakao da su američki zvaničnici uočili ratobornu retoriku Kine o potencijalnom putu Pelosi i ocijenio da "za tim nema potrebe". Bijela kuća je odbila da komentariše izveštaje da će Pelosi otići na Tajvan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.