ŽESTOKE KRITIKE

Evropski parlament osudio Orbanu izjavu o tome da ne želi "ljude miješane rase"

Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u evropskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima

Viktor Orban. Agencije

Piše: A. K.

30.7.2022

Evopski parlament žestoko je kritizirao izjave mađarskog premijera Viktora Orbanao miješanju rasa nazvavši ih rasističkim.

- Mi, lideri političkih grupacija unutar Evropskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi ‘ljude miješane rase' - navodi se u saopćenju.


Nema mjesta

- Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u evropskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima - dodaje EP.

Orban je prošle sedmice tokom govora u Rumuniji rekao kako “postoji svijet u kojem se Evropljani miješaju s ljudima koji stižu” izvan kontinenta, što je “svijet miješanih rasa”.


Nedvosmislena osuda

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Evropljani poput Mađara, Rumuna i Slovaka međusobno miješaju. 

- Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa - rekao je Orban.

Konferencija predsjednika Evropskog parlamenta koja uključuje lidera tog tijela i čelnike političkih grupacija saopćila je kako se rasizam i diskriminacija u svim oblicima trebaju nedvosmisleno osuditi i da se protiv njh treba boriti na svim nivoima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.