OGLASIO SE NA TWITTERU

Stoltenberg razgovarao sa Zelenskim o vojnoj pomoći i isporukama žita

SAD su u ponedjeljak najavile slanje dodatnih 550 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Stoltenberg i Zelenski. AGENCIJE

A. O.

2.8.2022

Šef NATO-a Jens Stoltenberg danas je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimir Zelenskim o vojnoj pomoći i isporukama žita.

On se oglasio na Twitteru gdje je potvrdio ovu informaciju.

Dodao je da je "od vitalnog značaja da NATO i saveznici pruže još veću pomoć Ukrajini, kao i da to urade brže".

Oni su razgovarali i o prvoj ukrajinskoj pošiljci žita i potrebi da se u potpunosti provede dogovor postignut pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i Turske.

Iz kancelarije Zelenskog saopćeno je da je predsjednik Ukrajine obavijestio šefa NATO-a o potrebi da Ukrajina brzo dobije više teškog naoružanja od zemalja članica NATO-a da bi uspješno odbila ruske napade i krenu u dalju kontraofanzivu.


SAD su u ponedjeljak najavile slanje dodatnih 550 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, čime je ukupna podrška povećana na više od osam milijardi dolara od početka ruskog rata protiv Ukrajine 24. februara.

Očekuje se i da će ministri odbrane i vanjskih poslova Evropske unije na neformalnom sastanku koji će biti održan kasnije u avgustu raspravljati o povećanju vojne pomoći EU od 2,5 milijarde eura.

Uz posredovanje Turske i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta. Turska je koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.​​​​​​​

Nakon isplovljavanja iz ukrajinske luke Odesa, prvi brod natovaren žitom stići će u Istanbul u utorak, nakon čega će otići u Liban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.