NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Isporukom turbine smo razotkrili Putinovo blefiranje

Za puni kapacitet rada plinovoda Sjeverni tok 1 je potrebno pet turbina od kojih je trenutno u pogonu samo jedna

Olaf Šolc: Sve dozvole s naše strane su tu. AGENCIJE

S. S.

3.8.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) optužio je Moskvu za smanjeni protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 te negirao navode ruskog državnog energetskog koncerna Gazprom koji tvrdi da je protok smanjen zbog toga što Njemačka nije isporučila turbinu za komprimiranje plina koja je dio plinovoda.

- Apsolutno ništa ne sprječava isporuku turbine Rusiji. Ona se može u svakom trenutku transportirati i spremna je za upotrebu. Jedino što je potrebno je da neko to i zatraži - rekao je Olaf Šolc obilazeći pogone tvrtke Siemens u Mulhajmu na Ruru, gdje se trenutno, nakon višemjesečnog remonta u Kanadi, nalazi ova turbina.

Gazprom nije tražio transport turbine

On je objasnio kako niko u Gazpromu još nije službeno zatražio transport turbine niti poslao potrebne carinske dokumente kako bi se mogao obaviti transport do pumpne stanice u Viborgu, u blizini rusko-finske granice, gdje plinovod Sjeverni tok 1 ulazi u Baltik. Gazprom s druge strane tvrdi kako sa zapadne strane nedostaju potrebni dokumenti.

- Sve dozvole s naše strane su tu, i to od Kanade, gdje se turbina nalazila na remontu, pa preko Velike Britanije preko koje je transportirana, kao i njemačke dozvole - tvrdi njemački kancelar.

Šholz je ukazao na to da je Gazprom nakon remonta plinovod u julu ponovno pustio plin kroz Sjeverni tok 1, ali sa samo 20 posto mogućeg kapaciteta uz objašnjenje da je razlog turbina koja još nije ugrađena na staro mjesto.

Strategija Kremlja

Šolc je isto tako ukazao i na to da se plin može prebaciti i drugim plinovodima. Šolc je u intervjuu kanadskom dnevniku The Globe and Mail kazao kako je smanjenje dostave plina prema Europi dio strategije Kremlja.

- Isporukom turbine smo razotkrili Putinovo blefiranje. On više ne može koristiti turbinu kao razlog za smanjenje dotoka plina - rekao je Šolc.

Za puni kapacitet rada plinovoda Sjeverni tok 1 je potrebno pet turbina od kojih je trenutno u pogonu samo jedna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.